INHALER: Bahaya Untuk Pesakit Asma?

Posted by admin 13/08/2015 0 Comment(s) Informasi,

INHALER: Bahaya Untuk Pesakit Asma?

 

Penyakit asma ialah salah satu penyakit yang agak lazim di Malaysia. Penyakit asma atau lelah merupakan penyakit immunologi yang menyebabkan kesukaran bernafas. Ini adalah kerana, ketika pesakit diserang asma, keradangan dan spasma pada selaput dinding laluan udara menyebabkan bronkiol di dalam peparu menjadi sempit.

 

 

Pesakit asma mungkin mengalami pernafasan bersiul (wheezing), sesak nafas dan sukar untuk bersenam. ketika otot mengejang, saluran udara mengecil dan menghalang pernafasan. Apabila ini terjadi, paru-paru akan kehilangan udara dan pesakit boleh pengsan.

Pembengkakan pada saluran udara bronkiol menyebabkan kesukaran bernafas dalam pesakit asma

 

Asma dikalangan kanak-kanak

 

Menurut kajian jumlah kanak-kanak yang mengidap asma semakin meningkat, dan selalunya akan sembuh apabila usia meningkat hingga 12-13 tahun.

Kira-kira 50%-60% akan sembuh apabila mencapai usia 20-25 tahun manakala 20% akan mendapat asthma berterusan.

Pencetus biasa serangan asthma antaranya termasuk:

alahan hidung seperti habuk, debunga, spora kulapuk, epitalial binatang peliharaan, udara sejuk, senaman, jangkitan sistem pernafasan, tekanan emosi, aspirin dan ubat seumpamanya.

 

PENGGUNAAN INHALER

 

Biasanya kita akan memilih rawatan segera seperti inhaler untuk menyembuhkan gangguan asma. Tapi tahukah kita bahwa ia bukanlah penawar sebenar untuk pesakit asma khususnya kanak-kanak. Bahkan menurut kajian yang dibuat oleh Journal of Allergy and clinical immunology terhadap pesakit asma yang menggunakan inhaler samada dari sebab keturunan atau dipanggil Arg16 berisiko meningkatkan gejala asma sebanyak 30%.

Memang pada dasarnya penggunaaan inhaler sangat membantu pesakit asma ketika asma menyerang. Namun tidakkah kita terfikir kesan jangka panjang yang mungkin menimpa pesakit tersebut khusunya kanak-kanak. Satu kajian lain telah dibuat oleh Federal Universiti of Rio Grande di Brazil menyatakan bahawa penggunaan inhaler secara rutin selama setahun akan mengurangkan pertumbuhan tinggi sebanyak 0.5cm.

Jadi tidakkan kita terfikir untuk mendapatkan rawatan lain yang tentunya tidak memberikan kesan sampingan negative terhadap tubuh badan?

 

BAGAIMANA HABBATUS SAUDA, MADU DAN THYME MERAWAT ASMA

 

Kandungan nigellon yang terdapat di dalam habbatus sauda terbaik dan paling berkesan untuk merawat masalah kesukaran bernafas, lelah dan radang.

Madu pula memang terkenal sebagai rawatan alternatif bagi batuk dan demam. Ia mampu mencairkan dan membuang lendir daari system pernafasan.

Manakala daun Thyme pula mengandungi flavonoid memiliki sifat anti oksidan yang sangat tinggi yang mampu melindungi tubuh dari radikal bebas dan ia sangat terkenal sebagai penawar bagi saluran pernafasan.

 

                                 

 

 

    Daun Thyme yang telah dikeringkan

 

 

QOF DROP

 

Ia adalah fprmulasi istimewa yang bukan hanya khusus untuk merawat asma, tetapi ia juga mampu memberikan kesan baik yang lain pada tubuh bada kerana kandungan semulajadinya.

 

Mempunyai beberapa herba terpilih termasuk habbatus sauda, Thyme dan madu sangat baik sebagai rawatan alternatif bagi pesakit asma.

Yang pastinya dari sumber alammi, mudah dan berkesan insyaallah.